Spalanie zimą: czyli ile szkodniki zasysają więcej paliwa.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

skoro następca to pewnie zastąpi tour, pożyjemy zobaczymy
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Ostatnio zaobserwowałem wzrost zużycia paliwa w ruchu miejskim, i to znaczny bo ok.40%!!!

U mnie skody mają jednakową charakterystykę użytkowania.
    Czy O1 4x4TDI czu Scout 2.0TDI zazwyczaj sa odpalane, stoją pod dachem, ale w temperaturze otoczenia - po czym silniki chodzą kilka-kilkanaście minut zanim wnętrze się nie nagrzeje
    Są to krótkie, kilku-max kilkunastokilometrowe wyjazdy na miasto, trochę korków, trochę jazdy, manewry itp.
    O ile O1 w lecie i temp. ok.0'C paliła średnio mniej niż 7l/100km, teraz zdarza się jej przekroczyć 10l/100km. Czyli z 1000km na zbiorniku zrobiło się ok. 700km
    Podobnie ze Scoutem - zasysa też ok.10l/100km, chociaż tu skok jest mniejszy bo zużywał do tej pory ok.8l/100km.

A jak u Was drodzy koledzy??

Opiszcie jak wygląda eksploatacja i jak ze zużyciem paliwa.

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

kazik4x4, moje BKD latem ok 6,0l teraz zimą 7,5. latem opony 225 teraz 205
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

U mnie średnie zużycie paliwa podniosło się o jakieś 1-1,5l. Wyraźnie widać (w motostat.pl), iż duży wpływ na to miała zmiana opon (wyraźny wzrost spalania), mimo, iż rozmiar jest ten sam. Ponadto troszkę wiecej i częściej jeżdzę po mieście. Ale można przyjąć, iż zimą "palę" jakieś 10-15% wiecej, niż latem...

Kazik, w Twoim przypadku wzrost zużycia jest całkiem naturalny - latem przecież nie grzejesz wnętrza, czyli ruszasz od razu, a zimą stoisz w miejscu kilkanaście minut paląc paliwo...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Bialy
          Rider
          • 2009
          • 306

Ostatnia średnia z tankowania wyliczona samemu - 6.19, teraz myślę że będzie ok 6l. Jak go kupiłem palił tak ok. 5-5,5l tylko, że ja mieszkam w małym miasteczku, nie dojeżdżam autem po zakupy 500m czy 1km tylko spacerek i jeżdżę tylko w trasie (od czasu do czasu krótkie odcinki 4-10km ale bez żadnych korków świateł itp.)

Bo w dużym mieście to myślę że spaliłby spokojnie 9-10l przy jeździe w korkach.

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez Agamek12
            U mnie średnie zużycie paliwa podniosło się o jakieś 1-1,5l. Wyraźnie widać (w motostat.pl), iż duży wpływ na to miała zmiana opon (wyraźny wzrost spalania), mimo, iż rozmiar jest ten sam. Ponadto troszkę wiecej i częściej jeżdzę po mieście. Ale można przyjąć, iż zimą "palę" jakieś 10-15% wiecej, niż latem...

Kazik, w Twoim przypadku wzrost zużycia jest całkiem naturalny - latem przecież nie grzejesz wnętrza, czyli ruszasz od razu, a zimą stoisz w miejscu kilkanaście minut paląc paliwo...
            Rozgrzewanie 1x dziennie przez kwadrans to zużycie max 0,2l paliwa a samochód robi dziennie ok.100km więc te 0,2l to mało czyli pomijam to.

Komentarz

• Bialy
              Rider
              • 2009
              • 306

Kazik, nie wiem jak u Ciebie, ale mi po odpaleniu w duży mróz spalanie wynosi 2,5l/h i spada do ok 1,2l/h, dopiero jak się lepiej rozgrzeje to pokazuje te 0,5-0,6l/h

Komentarz

• Psycho Dad
                Rider
                • 2009
                • 629

Hm ... ja wzrostu spalania nie zauważyłem, wolniej się jeździ i mniej agresywnie, bez klimy
                Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• jlupino
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 362

Dziennie 25 km'ów do roboty i z powrotem,i spalanie praktycznie cały rok jednakowe.Różnica jakieś pół litra czyli tyle co nic.Latem 10-10,3 teraz 10.5-10,8.
                  Jaro

Komentarz

• Sebastian_S
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 172

Zamieszczone przez Bialy
                    Kazik, nie wiem jak u Ciebie, ale mi po odpaleniu w duży mróz spalanie wynosi 2,5l/h i spada do ok 1,2l/h, dopiero jak się lepiej rozgrzeje to pokazuje te 0,5-0,6l/h
                    U mnie w AHF'ie przy mrozie spalanie po włączaniu około 1,2l/h później spada, ale powoli do około 0.9l/h - i zaczynam jazdę... Jak się rozgrzeje to tak jak napisałeś, ale u mnie jest to raczej 0,6l/h nie kojarzę żebym widział u siebie w autku 0,5l/h na postoju. Przyjdzie lato przyglądnę się dokładniej.

Na trasie z Chrzanowa do Poznania, czy w drugą stronę średnio spalił w ostatni weekend 5.9 przy normalnej jeździe. Latem jest to około 5.2 (przy podobnej jeździe). Przy bardziej dynamicznej latem około 6.0 - 6.2 średnio na trasie (oczywiście bez przesady z pałowaniem, bo i dużo więcej też może spalić). Zresztą mniej niż 5.2 średnio też by dało radę, ale nie ma co popadać w skrajności.

Komentarz

• Bialy
                      Rider
                      • 2009
                      • 306

Sebastian 0.5 będziesz mieć jak światła wyłączysz Tak to 0.6

Pięknie opisałeś spalanie w tym modelu. Owszem jadąc 150 komp pokazuje 8l, ale to na autostradzie można non stop jechać tyle, w normalnych warunkach niestety nie.

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

dopóki się nie rozgrzeje zasysa sporo i tak średnio to 1.5L/2L więcej niż przy dodatnich temperaturach...

Komentarz

• b-bar01
                          Elegance
                          • 2007
                          • 985
                          • Octavia I (1U2)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

u mnie po mieście, na kompie pokazywało Φ6,0-6,3 teraz w czasie mrozów pokazuje Φ6,7-7,0
                          nie długo mam tankowanie do pełna to wyjdzie ile w rzeczywistości pali.
                          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• progressowy
                            Rider
                            • 2008
                            • 453

Teraz 7l/100km,a jak ciepło to 6l/100.
                            Te same scieżki.
                            Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie róznica ok 1 litra
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• entranger
                                Drive
                                • 2009
                                • 71

W moim 1.9TDI BXE średnie spalanie na tych samych odcinkach wzrosło o ~0.7 litra. Zimą samochody spalają więcej.

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• blach9
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 45

dzisiaj w miescie na krotkich - 4-6 kilometrowych odcinkach miedzy 7 a 7,5 przy delikatnej jezdzie wskazowka temp nawet nie drgnela:P mysle ze spalanie wzroslo o 1.0l zaznacze ze na dworze temp od -13 do -20

Komentarz

• granacik
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 249

W moim 1.8 TSI przy normalnej jeździe dojeżdżając do pracy ok. 15 km w jedną stronę po mieście bez korków wychodzi 11,4-11,6 (potwierdzone przy dystrybutorze). Gdy nie było większych mrozów wychodziło 10-10,5 l/100

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

u mnie w zimie w miescie minimalnie mniejsze spalanie niż w lecie o około 0.5l ale to ze względu na brak klimy w okresie zimowym. W lecie około 8l z klimą, w zimie około 7.5 z minimalnym nawiewem.

[ Dodano: Sro 27 Sty, 10 22:47 ]
                                      dodam ze w zimie znacznie mniej butuje ponieważ rzadko silnik sie dogrzewa, robie krótkie odcinki po miescie dlatego mniejsze spalanie w zimie
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Tomcio
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 162
                                        • Opel

Wczoraj trasa Kraków-Przemyśl (-15) wersja po górach czyli przez Nowy Targ,Krosno średnia 4,7 w lecie ta sama trasa 4,3.
                                        Jazda adekwatna do warunków-raczej spokojna z wykorzystaniem wzniesien.
                                        Na krótkich trasach Myślenice Kraków i cały dzień po mieście w lecie 5,5 a teraz w temperaturach ponizej - 10 st.C 6,5 litra.

Komentarz

• sebu
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1304
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Jak jechałem do Zakopanego w niedzielę 24.01 i temperatura po trasie była różna nawet -29 stopni, a czasami -19 ,a spalanie wyniosło na kompie 5,3 litra
                                          Wzrost o jakieś 0,8 L/100 :diabelski_usmiech
                                          Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                          jak pomogłem to daj punkcik
                                          sprzęgło od G 60

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8160
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sebu
                                            Jak jechałem do Zakopanego w niedzielę 24.01 i temperatura po trasie była różna nawet -29 stopni, a czasami -19 ,a spalanie wyniosło na kompie 5,3 litra
                                            Wzrost o jakieś 0,8 L/100 :diabelski_usmiech
                                            to jak E7 leciałes....to pewnie w moich okolicach Cie dopadlo -29 :szeroki_usmiech
                                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• sebu
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1304
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                              to jak E7 leciałes....to pewnie w moich okolicach Cie dopadlo -29 :szeroki_usmiech
                                              tak jechałem, chyba tak u Ciebie :diabelski_usmiech
                                              Dzisiaj powrót z Zakopanego lacze temperatura wynosiła od 0,5 do -1,5 i spalanie na kompie wyniosło 4,9 litra
                                              w lato spalanie jest trochę mniejsze jednak temperatura swoje robi
                                              Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                              jak pomogłem to daj punkcik
                                              sprzęgło od G 60

Komentarz

• Zuzus
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 136

Zamieszczone przez granacik
                                                W moim 1.8 TSI przy normalnej jeździe dojeżdżając do pracy ok. 15 km w jedną stronę po mieście bez korków wychodzi 11,4-11,6 (potwierdzone przy dystrybutorze). Gdy nie było większych mrozów wychodziło 10-10,5 l/100
                                                U mnie bardzo podobnie. Przy normalnej jezdzie w miescie bez korkow, ale przy duzym mrozie spalanie ok 11,5 l/100, natomiast jak nie ma mrozu, chocby dzis (temp -1) spalanie mam ok 9.5 - 10.5 l/100.
                                                Moja 4x4

Komentarz

• Yarek
                                                  Elegance
                                                  • 2005
                                                  • 992

od kiedy zaczęły się mrozy, średnie spalanie mam wyższe o ~1,5 litra/100km.
                                                  . pzdr Jarek
                                                  aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

Pracuję...